Veranderingen jeugdzorg

Verandering Jeugdzorg

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugd. De gedachte daarachter is dat de gemeente veel dichter bij haar inwoners staat dan de Provincie of het Rijk en daardoor ondersteuning beter kan organiseren. 

In de nieuwe Jeugdwet worden gemeenten verantwoordelijk voor alle hulp aan jongeren en gezinnen met problemen. De gemeente was al verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de consultatiebureaus, schoolmaatschappelijk werk en de opvoedspreekuren. Nu komt daar de zorg en ondersteuning voor kinderen en gezinnen met problemen bij. Jeugdhulp is een breed terrein. Het gaat bijvoorbeeld over kinderen met ADHD, autisme en psychische problemen, kinderen met problemen na een scheiding of andere problemen thuis, kinderen met een licht verstandelijke beperking en kinderen in de pleegzorg.

Gemeente Smallingerland werkt vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Smallingerland met maatschappelijke partners samen om zorg en ondersteuning te leveren waar dat nodig is. Dat kan kort en krachtig als het even niet zo lekker gaat, maar kan ook langdurig en structureel zijn.

Gebiedsteams Smallingerland

In Smallingerland kun je voor hulp en voor kleine en groten vragen over opvoeding, ontwikkeling en gezondheid terecht bij de gebiedsteams. Zij maken onderdeel uit van het Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland. De teams zijn ingericht met professionals met expertise vanuit MEE Friesland, maatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg, GGD Fryslan en de M.O.S. (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland).

Bereikbaarheid gebiedsteam

Nummer 088-5 335 300: Heb je een vraag over (jeugd)zorg en ondersteuning? De medewerkers van de gebiedsteams zijn onder dit nummer te bereiken.

Je kunt de gebiedsteams ook mailen: gebiedsteam@smallingerland.nl.

Meer informatie

ZorgWijzer over jeugdzorg en de nieuwe Jeugdwet

Meest gestelde Vragen en Antwoorden over de veranderingen in de jeugdzorg.

Aanbieders jeugdzorg in Smallingerland

Menukaart van vormen van Jeugdhulp en voorzieningen voor kinderen en gezinnen (provinciaal). 

Overzicht van het Landelijk aanbod van Zorgaanbieders.

Op de website Hoe verandert mijn zorg staat welke indicaties (soorten zorg) kinderen en jongeren kunnen krijgen. Klik op de indicatie(s) van je kind voor informatie over de veranderingen in 2015.

Hulp nodig of vragen?