Een plek onder de zon!

Een plek onder de zon!

Serie: Op stap met de wethouder
de Breeduit, vrijdag 28 april 2017

Onlangs werd ik uitgenodigd op een grote boerderij, waar plek is voor kinderen die thuis (even) geen plek meer hebben. Terwijl ik de auto parkeer zie ik dat het pand nog steeds verbouwd wordt. Het gaat om onvoorwaardelijke liefde - vertelt de moeder van het huis me; geen oordeel, maar verder helpen, steeds een stap verder, jongeren stimuleren om vaste grond te vinden - in zichzelf en in relaties. Het vertrouwen in de wereld weer terug winnen, stapje bij beetje. Ze hebben allemaal nogal wat meegemaakt. Wat zij vertelt komt overeen met mijn ideeën; geloof in verandering en hoop voor ieder mens!

We lopen door de gang - ik zie een gezellige woonkeuken, kamers die door de jongeren die hier tijdelijk wonen, zelf mogen worden ingericht. In eigen kleuren, met eigen spullen. Als je dan toch even uit je eigen situatie weg moet, wat is dit dan een fijne plek om te zijn. En wat bijzonder om deze mensen te mogen leren kennen, en te weten dat zij een van de zogenaamde 'aanbieders' zijn van specifieke Jeugdzorg in Smallingerland. 

Mijn gedachten gaan terug naar die leuke knul die me vertelde: "Straks ben ik 18, en dan moet ik mijn eigen boontjes doppen. Maar ik weet niet hoe ik het moet doen, met mijn studie - een beurs, thuis wonen gaat niet keer, maar waar moet ik dan naar toe? Ik wou maar dat ik nog niet jarig was."

Het is bijzonder vanuit de portefeuille jeugd te streven dat geen kind tussen de wal en het schip valt, dat ieder kind, waar hij of zij ook vandaan komt en wat de thuissituatie ook is, mee kan doen in Smallingerland. En wanneer dat om welke reden dan ook, even niet lukt, dat we dan passende hulp kunnen bieden: een zetje in de rug om vooruit te kunnen. Een goed gesprek om de moed te herpakken om weer verder te gaan. 

Afgelopen week hebben we als Friese Gemeenten de inkoop voor Zorg voor jeugd geregeld- we hebben ervoor geknokt de hulp zo dicht bij mogelijk te kunnen organiseren, maatwerk en passend, bij het kind en het gezin. Het is een volgende mijlpaal die voor veel mensen achter de schermen plaatsvindt. Eerst de transitie - dat betekent dat de gemeente verantwoordelijk werd voor zorg voor Jeugd, nu ook de transformatie: gebiedsteams die eraan werken dat de betrokken jongeren en hun ouders in de hoofdrol komen, met waar nodig een specialistische hulpverlener.
Ik rijd dankbaar naar huis; bij deze aanbieders hebben onze jongeren een prachtplek!

Mocht u ervaringen hebben met de gebiedsteams die u met ons wilt delen, of ons op een andere manier willen helpen de zorg en aandacht voor jeugd te verbeteren, weet ons dan te vinden! Het e-mailadres is gebiedsteam@smallingerland.nl.

Marja Krans