Ervaring van... Daan: klein indiaantje

Zomer

Niemand vindt het leuk als een kind luidruchtig is. Mensen in een supermarkt of in het OV irriteren zich al snel aan geluiden die zij in de eerste paar jaar na hun geboorte waarschijnlijk zelf ook hebben geproduceerd. Voor veel ouders is het een vervelende ervaring als opeens alle aandacht op ze is gericht door een luidruchtig kind. Bij veel mensen heerst het idee dat luidruchtige kinderen slecht worden opgevoed en dit dus aan de ouders te verwijten valt.

Geluid is gezond

Mijn dochter is erg luidruchtig en gezond. Ik stimuleer haar om zoveel mogelijk geluid te maken door veel met haar te zingen en te dansen. Daarbij gebruiken we allebei muziekinstrumenten of attributen die geluid maken. Ik geloof dat het gezond is om veel geluid te maken en wij in de loop der jaren leren om onszelf te dempen. Geluid is een belangrijk onderdeel bij het uiten van emoties. Als mijn dochter luidruchtig is in een openbare plek en hard Aaaaaaah roept, want dat doen kinderen op haar leeftijd, dan tik ik snel met vlakke hand op haar lippen. Zo klinkt ze net als een klein indiaantje en brengt bij iedereen een brede lach op het gezicht. 

Over mij

Mijn naam is Daan Buwalda en ik ben nu anderhalf jaar vader. Ik krijg ontzettend veel energie van mijn dochter. Zij daagt mij dagelijks uit om super bewust en creatief te zijn en zorgt dat geen dag hetzelfde is. Onze kleine dondersteen vind altijd nieuwe manieren om ons op de proef te stellen. Mijn vrouw is pedagoog en voorziet mij regelmatig van de relevante opvoedkundige info. Zij is een erg leuk en positief mens en het is zeker geen straf om met haar te praten.

Hulp nodig of vragen?