Gezondheidsplein groot succes!

Gezondheidsplein 1

In Sportcentrum Drachten aan de Splitting gaven donderdag 6 april jl. ongeveer zeshonderd 9-jarige kinderen en tweehonderd 13-jarige meisjes gehoor aan de oproep voor Rijksvaccinaties. Na de vaccinaties konden de kinderen en hun ouders een kijkje nemen op het Gezondheidsplein, waarbij het thema ‘Bewegen' centraal stond. Hier gaven GGD Fryslân, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Smallingerland, Brandweer Fryslân en Sportbedrijf Drachten informatie over het thema bewegen en gezonde voeding.

Leerlingen van het CSG Liudger deelden gezonde traktaties uit, met dank aan de Albert Heijn. Op de website www.bewegenindrachten.nl werd met de omgevingsverkenner ontdekt waar in Drachten (gratis) beweeglocaties zijn, zoals basketbal- en voetbalveldjes, zwemplekken, outdoor fitness en nog veel meer. De kinderen konden bij het Rad van Gezondheid hun kennis over bewegen testen, een raadspel doen bij de stand voor reizigersvaccinaties en een kijkje nemen in een brandweerauto. Het Gezondheidsplein was ook dit jaar een groot succes!

Rijksvaccinatieprogramma
De 9-jarigen kregen een DTP- en BMR-vaccinatie, tegen difterie, tetanus en polio, en tegen bof, mazelen en rode hond. Deze vaccinaties zijn een herhaling van de babyprikken. De 13-jarige meisjes krijgen de 1e HPV-vaccinatie. De 2e HPV-vaccinatie is na de zomervakantie. In totaal worden 11.237 Friese kinderen opgeroepen: 7278 9-jarigen en 3959 13-jarige meisjes. Alle vaccinaties zijn in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Omdat infecties ernstige gevolgen kunnen hebben biedt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bescherming tegen twaalf infectieziekten.

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)
Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente Smallingerland aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging op een positieve manier onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal.