Kabinet wil lachgas aan banden leggen

Kabinet wil lachgas aan banden leggen

Het kabinet wil de verkoop van lachgas aan minderjarigen aan banden leggen. Naast een leeftijdsgrens willen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ook een maximum stellen aan het aantal lachgaspatronen dat mag worden verkocht aan een klant.

De bewindslieden gaan hierover overleggen met de detail- en groothandel, schrijven ze maandag aan de Tweede Kamer.

Ze hopen tot vrijwillige afspraken te komen. "Vooral voor de groep heel jonge gebruikers, bij wie het de vraag is of het gebruik van lachgas een opmaat voor ander middelengebruik kan zijn, vinden wij het belangrijk dat er op bepaalde punten actie wordt ondernomen."

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. Het grootste deel gebruikt het middel af en toe. Risico op ernstige acute gezondheidsincidenten is gering, volgens het Instituut. Maar negatieve effecten op korte en lange termijn komen wel voor.

Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Het gas zit in slagroompatronen. Deze patronen zijn eigenlijk bedoeld als drijfgas om slagroom uit een cilinder mee te kunnen spuiten.

Door: ANP
Gepubliceerd: 18 december 2017