Leren over water met Waterbeleefroute bij de Naturij

Wethouder

Vrijdag 19 oktober jl. lanceerde wethouder Robert Bakker bij Kinderboerderij de Naturij in Drachten de leerzame Waterbeleefroute Sybe de Snoek. Als openingshandeling testte Bakker welke tuin het meeste regenwater kan bergen: de verharde of de groene tuin. Bezoekers kunnen voortaan aan de hand van de website www.waterbeleefroute.nl een route door de Naturij lopen. Onderweg is er van alles te ontdekken en te beleven over waterbeheer. Voor kinderen met een lichamelijke beperking is een nieuwe struinstoel voor 'ruig terrein' aangeschaft, zodat ook zij kunnen ontdekken wat het belang van water is. Sven de Boer (5) uit IJsselmuiden mocht de struinstoel als eerste proberen. Kijk voor meer informatie op www.naturij.nl.

Leren en beleven
Tijdens het lopen van de Waterbeleefroute Sybe de Snoek krijgen de bezoekers voorlichting over het nut en de noodzaak van goed waterbeheer. Zo is te ontdekken wat het belang van een groene tuin en opzichte van een tuin die betegeld is. Waarom een snoek aangeeft dat water helder en rijk aan planten is of dat water kan worden opgeslagen in een regenton, maar ook op een groen dak. Ook het Blotevoetenpad dat op 19 juli jl. is geopend maakt onderdeel uit van de Waterbeleefroute.

Voorlichting en educatie
De Waterbeleefroute Sybe de Snoek is ontwikkeld in samenwerking met Natuur Milieu Educatie (NME), Kinderboerderij de Naturij, Gemeente Smallingerland, Wetterskip Fryslân en een student van het Van Hall Instituut, Alie de Vries. De website is gemaakt door drie studenten van ROC De Friese Poort. De route is onderdeel van het Gemeentelijk Waterplan 2017-2020 waarvan 'Voorlichting' een belangrijk onderdeel is. Verder sluit het aan bij de Operatie Steenbreek waar de gemeente aan meedoet.

Terreinrolstoel
De nieuwe struinstoel, waarvan kinderen met een lichamelijke beperking voortaan gebruik kunnen maken is gesponsord door het fonds Coöperatieve Dividend van de Rabobank Drachten Friesland Oost. Met de speciale terreinrolstoel kunnen de kinderen op meer plekken in de Naturij komen dan voorheen. Het wordt aangeraden om de struinstoel vooraf te reserveren. Sven Boer (5) uit IJselmuiden kreeg de eer om de struinrolstoel als eerst in gebruik te mogen nemen tijdens de opening van de Waterbeleefroute. De Naturij nodigde Sven en zijn ouders uit wegens de band die er is doordat de Kinderboerderij meehelpt bij de verzamelactie van kroonkurken. Het gezin hoopt door deze actie een rolstoelbus te kunnen aanschaffen.