Over JOGG

JOGG is de beweging voor een gezonde omgeving en gezonde jeugd! Smallingerland is sinds juni 2012 een JOGG-gemeente. Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal.

Zichtbaar

Er zijn regelmatig activiteiten rondom beweging en voeding. Zoals de uitvoering van het programma de Gezonde School, het stimuleren van water drinken, het openen van drie openbare watertappunten in Drachten en het uitdelen van waterbiddons op scholen. In 2015 liepen ruim 350 JOGG-lopers een mijl tijdens De 8 van Drachten!

Landelijke JOGG thema's:

  • Gezonde school(kantine), Gezonde sportkantine, Gezonde werkvloer
  • Drinkwater (2014)
  • Gratis Bewegen, gewoon doen! (2015)
  • Groente...zet je tanden erin! (2016)

We eten meer verse groenten dan een aantal jaren geleden, hoewel veel kinderen nog niet aan de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag komen. Wij stimuleren het eten van groente omdat meer groente bijdraagt aan een gezond gewicht.

Bewegen kan altijd en overal

Gratis Bewegen in Drachten kan altijd en overal. Op alledaagse plekken of juist op plekken die je nog niet had ontdekt. Ontdek via www.bewegenindrachten.nl veldjes, pleintjes, parken en andere locaties waar jong en oud gratis kunnen bewegen. Beweeg je mee?

Samen investeren in gezonde leefstijl

Iedereen in een stad, dorp of wijk zet zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Jongeren, ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Het is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals investeren in een gezonde leefstijl van de kinderen maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven, scho­len, welzijnswerk, sportbedrijf en de gemeente zelf.

Samen met het CJG Smallingerland (Centrum voor Jeugd en Gezin) wordt er nauw samengewerkt om ook de zorg voor kinderen met overgewicht in de gemeente te optimaliseren. Het streven is om vanuit JOGG alle activiteiten met elkaar te verbinden, te versterken en te borgen.

Meer weten over JOGG?

Klik hier voor meer informatie over de JOGG-aanpak en de FACTSHEET JOGG SMALLINGERLAND (april 2018)

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met:

Anneke Meijer, JOGG regisseur Gemeente Smallingerland
Telefoon: 0512-581351/06-21550116
E-mail: a.meijer@smallingerland.nl 

smallingerland jongeren op gezond gewicht

Hulp nodig of vragen?