Robin Krol (14) een echte LEFFgozer

Interview Robin Krol

Op maandag 27 maart 2017 start alweer voor de zesde keer het LEFF-programma voor kinderen tussen 7 en 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn en in Smallingerland wonen. Dit gratis leefstijlprogramma is geen afvalprogramma, maar een manier van leven. Robin Krol, oud deelnemer en voormalig stagiair bij LEFF, sprak over zijn positieve ervaringen met het programma Life, Energy, Fun & Friends.

Ik voel me na LEFF niet meer lui en moe

Drachten | Meestal zijn het de ouders, meesters, juffen, huisartsen of jeugdartsen die opmerken dat hun kind steeds zwaarder wordt. Eten ze teveel, bewegen ze te weinig? Is er iets medisch met mijn kind aan de hand? Jenita Krol, de moeder van Robin Krol, een puber van 14 jaar, sprak in 2014 met een medewerker van de jeugdgezondheidszorg. Robin had een onderzoek op school. Een jongen van 11 jaar die zich, zoals Robin zelf zegt, saai, lui en moe voelde. 'Ik was altijd lekker aan het voetballen, maar mocht toen een jaar niet voetballen door een blessure aan m'n  knie en kon toen niks meer'. Robin kwam aan in gewicht en kon zijn draai niet meer vinden. De jeugdarts en Jenita bespraken de mogelijkheid om haar zoon aan te melden voor het leefstijlprogramma LEFF dat in 2014 voor het eerst in Smallingerland van start ging.

Beetje spannend en leuk

De afkorting LEFF staat voor Life, Energy, Fun en Friends. Het is geen afvalprogramma maar een manier van leven staat er op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland. LEFF doe je niet alleen, maar met je hele gezin. Je gaat lekker bewegen, spelletjes doen en sporten. Dat sprak Robin wel aan. En off you go, moeder en zoon begonnen in april 2014 met de eerste van twintig bijeenkomsten en volgden het programma tien weken lang, twee keer per week. 'De eerste keer vond ik het eigenlijk nog niet zo leuk. Ik vond het best wel spannend. Ik kende maar één jongen van school en je werd de eerste keer gewogen, moest samen doelen bedenken en dat soort dingen. Het tweede uur was wel heel leuk, want toen gingen we sporten!'.

Steigerhout als beloning

Het LEFF-team bestaat uit Ylse van Wieren (LEFF-coördinator), Grace Geertsma (LEFF-assistent), Mirjam Veltman (Coach Voeding & Gedrag) en Sietze Pieksma (Beweegcoach).

Mirjam herinnert zich dat de ouders van Robin aan haar vroegen hoe ze hun zoon konden stimuleren om meer te bewegen. 'Robin had geen puf en zin om op de fiets naar school en werd in de auto gebracht. We zijn toen begonnen met een doel op te stellen dat Robin twee keer in de week op de fiets naar school ging en hiervoor een beloning kreeg. Na tien weken pakte Robin automatisch iedere dag de fiets en was er geen enkele weerstand meer. Zo mooi om te zien!'. De deelnemers van LEFF bedenken zelf hun eigen doelen. Daarnaast zitten er in het leefstijlprogramma ook standaard doelen voor de hele groep. 'Iedere keer als je een doel had gehaald kreeg je een sticker. Ik kreeg van mijn ouders steigerhout als beloning. Daar was ik superblij mee, want daar kon ik houten tekstborden van maken om te verkopen', vertelt Robin enthousiast. 'Als eindbeloning mocht ik met mijn ouders en mijn broers zwemmen bij zwembad de Welle'.

Go LEFF No LEFF

Na tien weken was LEFF voorbij, maar ook weer niet. In het gezin Krol kwam het LEFF-diploma en een planning in de keuken te hangen. Het werken met doelen en beloningen ging gewoon door. 'In de winkel letten we nu goed op wat we kopen. Dat hebben we geleerd toen we tijdens LEFF op excursie gingen naar de supermarkt. Dat was superleuk! Mijn moeder koopt nu andere boodschappen dan eerst, maar ik weet niet zo goed wát precies. We eten sowieso geen chips en bij het snoep dat in de la ligt let ik op waar veel suiker in zit'. Coach Mirjam vertelt dat ook het gezonder eten Robin heeft geholpen om zijn gewicht naar benden te krijgen en zich fitter te voelen. Met sporten werden spieren sterker gemaakt en conditie opgebouwd. 'Voor Robin is het gezond eten volgens de Go LEFF No LEFF principe gewoon geworden. Wat mag je wel eten en wat niet is een manier van leven geworden'.

Nog steeds een echte LEFFgozer

Ik heb op school een spreekbeurt gedaan over LEFF. Ik mocht toen een poster gebruiken en had potjes mee waarin je kon laten zien hoeveel vet en hoeveel suiker er in het eten en drinken zit'. Robin verteld dat deze oefening veel indruk op hem en op de andere LEFF-deelnemers heeft gemaakt. Ze hadden geen idee dat er vaak erg veel suikers en vetten in een product zitten en zijn zich hier nu goed van bewust. Robin vond LEFF zo leuk, dat hij er op school een spreekbeurt over heeft gehouden. Daarnaast heeft hij afgelopen maanden zijn maatschappelijke stage vanuit het Gomarus college bij LEFF gevolgd. 'Je moet 10 uren stage lopen, maar ik heb wel 25 uur gedaan!'. Mirjam was zijn stagebegeleider. Ze geeft aan dat de ouders en de deelnemers het op prijs stelden dat Robin er bij was'. Het werkte goed om te zien dat je je met LEFF echt gezonder en fitter gaat voelen. 'Alles van LEFF is superleuk!' Mooie woorden van een echte LEFFgozer die zich totaal niet meer lui en moe voelt. Een LEFFgozer die goed in zijn vel zit, zich fit voelt en met een twinkeling in zijn ogen noemt dat hij na de winterstop weer gaat beginnen met voetbaltraining. Wat een kanjer!

Over LEFF

LEFF is de Nederlandse versie van het uit Engeland overgenomen effectieve leefstijlprogramma MEND. MEND (Mind, Exercise, Nutrition, Do it!) is ontwikkeld en onderzocht door een team van experts in kinderdiëtetiek, kinderpsychologie en beweging. Het programma is al succesvol in Engeland, Amerika, Canada en Australië. De afgelopen tien jaar hebben ruim 85.000 gezinnen aan MEND meegedaan. Onderzoek laat zien dat kinderen die MEND hebben gedaan, lekkerder in hun vel zitten en dat MEND gezinnen helpt hun eet- en beweeggedrag blijvend te veranderen.
LEFF in Nederland bestaat uit 20 groepsbijeenkomsten van twee uur, verdeeld over een periode van tien weken. Het programma vindt altijd plaats op geschikte tijden voor de gezinnen, buiten schooltijd en op een locatie in de buurt. Het volgen van LEFF in is gratis en de begeleiding gebeurd door een ervaren LEFF team.