Voetbalvereniging ONT pleit voor gezonde(re) sportkantine

Gezonde producten Sportkantine

Voetbalvereniging ONT (Opeinde, Nijega, Tike) raakte vorige jaar geïnspireerd door een bijeenkomst in Drachten over een gezonde(re) kantine vanuit de gemeentelijke aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Met een team van verenigingsleden en ouders is een aanpak bedacht waardoor de keuze in het aanbod van gezondere drankjes en snacks in de kantine geleidelijk toeneemt.

Voorzitter Jeen Visser reageert enthousiast: 'We krijgen zoveel positieve reacties over het gezondere aanbod. Vooral van ouders van de jongste jeugdleden! Natuurlijk zijn niet alle nieuwe producten een succes, maar onder het mom 'niet geschoten is zeker mis' proberen we meerdere producten. Ik hoop dat we andere verenigingen in Smallingerland kunnen inspireren om ook over te stappen naar een gezonde kantine. Dit zal elkaar versterken en is goed voor een nog breder draagvlak'. 

Een gezond assortiment
Naast de investeringen vanuit de voetbalvereniging heeft ONT twee sponsoren gevonden: Doldersum Vershof sponsort het wekelijkse gratis fruitaanbod voor alle bezoekers en RecreaSupport ondersteunt en investeert in het succesvol maken van de gezondere kantine. Naast het 'traditionele aanbod' zijn in de kantine nu gezonde snacks te krijgen zoals bruine broodjes, broodjes haring, broodje gezond, zelfgemaakte tosti's en gezondere drankjes zoals suikervrije ranja, diverse watersoorten, gezondere, waaronder suikervrije sportdranken en smoothies.

Sport en gezondheid horen bij elkaar
Voor veel mensen is sporten een onderdeel van hun gezonde leefstijl. Het aanbod in de sportkantine draagt daar niet altijd aan bij. Team Fit, onderdeel van de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht is een landelijk ondersteuningsprogramma waarmee sportclubs in een paar eenvoudige stappen hun aanbod gezonder kunnen maken. In Smallingerland werkt de gemeente nauw samen met Sportbedrijf Drachten om verenigingen te ondersteunen om kantines gezonder te maken. 'We raden andere sportverenigingen echt aan om ook over te stappen naar een gezonde(re) kantine. We zijn dan ook altijd bereid om mee te denken en aan de slag te gaan om de overstap te kunnen maken', aldus Jeen Visser van voetbalvereniging ONT.

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)
Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente Smallingerland aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging op een positieve manier onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland (CJG) wordt er nauw samengewerkt om ook de zorg voor kinderen met overgewicht in de gemeente te optimaliseren. Het streven is om vanuit JOGG alle activiteiten met elkaar te verbinden, te versterken en te borgen.

Informatie en contact

Voor meer informatie over de JOGG-aanpak kunt u contact opnemen met Anneke Meijer, Programmaleider JOGG Smallingerland, telefoon 06-21550116 of een e-mail sturen naar a.meijer@smallingerland.nl.

Op de website www.teamfit.nl staat meer informatie over de Gezonde Sportkantine.

Gezonde Sportkantine ONT
Folkert Wilkens, vrijwilliger/kantinebeheerder bij v.v. ONT