Wethouder trots op gezonde aanpak in Smallingerland

Wethouder trots op gezonde aanpak

Op donderdag 21 juni jl. vertrok rond het middaguur een touringcar vanuit Leeuwarden met wethouders, regisseurs van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en beleidsmakers. Samen maakten zij een tour langs een aantal JOGG-gemeenten om de aanpakken en provinciale samenwerkingen te bekijken op gebied van een gezonde leefstijl. De Friese gemeenten werken samen onder de noemer Nuchter over Gewicht (www.nuchterovergewicht.nl). Wethouder Piet de Ruiter en JOGG-regisseur Anneke Meijer presenteerden trots de resultaten van de JOGG-aanpak die Smallingerland als eerste JOGG-gemeente in Friesland heeft behaald. Daarna volgde een inspirerende en afwisselende bijeenkomst met een videotoespraak van hoogleraar Jaap Seidell ,een presentatie door deelneemsters van LaForsa en een korte uitleg door de projectleiders van de proeftuin Ketenaanpak Overgewicht. Na een kijkje bij de peutergym en de sportactiviteiten op de Krajicek Playground reed de bus weer door naar JOGG-gemeente Heerenveen.

Toespraak Jaap Seidell
In Smallingerland werd als eerste een kijkje genomen bij één van de openbare watertappunten om het drinken van water te stimuleren. Wethouder Piet de Ruiter nam vervolgens het woord om iedereen welkom te heten en in het kort te vertellen over de JOGG-aanpak in Smallingerland aan de hand van de onlangs verschenen JOGG-factsheet. Via een filmpje sprak Jaap Seidell de deelnemers toe over het belang van een gezamenlijke en langdurige aanpak om een gezonde leefstijl door te voeren. Seidell noemde de aanpak van Smallingerland een voorbeeld voor andere gemeenten Seidell is hoogleraar voeding en gezondheid bij de Vrije Universiteit Amsterdam en adviseur van Care for Obesity.

Project LaForsa
Daarna presenteerde Samira El Idrissi (24) haar project LaForsa. Samira, meervoudig wereldkampioen taekwondo uit Drachten is ambassadrice van Nuchter over Gewicht voor de Friese gemeenten en landelijk JOGG Met LaForsa heeft zij als doel om jonge meiden meer te laten bewegen en zich bewust te laten worden wat een gezonde leefstijl met hun doet. Een paar meiden uit de groep vertelden wat LaForsa voor hun betekent. Ze gaven aan dat naast het plezier van het elkaar ontmoeten en samen sporten hun zelfvertrouwen enorm is gegroeid. 'Ik durfde mijn vinger niet eens op te steken in de klas en nu geef ik hier een presentatie voor wethouders!', aldus één van de deelnemers. Ook wilden de deelneemsters benadrukken dat ze het andere meiden ook gunnen om deel te mogen nemen aan LaForsa.

Samira El Idrissi project LaForsa

Proeftuin Ketenaanpak Overgewicht
Drs. Thea Westerink-Swierstra en Ylse van Wieren zijn beide projectleiders van de Proeftuin Ketenaanpak Overgewicht. Ze gaven een korte uitleg over de aanpak om met een landelijk model de ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas te verbeteren. Smallingerland is sinds 2017 één van de acht proeftuinen voor het landelijke project ketenaanpak overgewicht van Care for Obesity (C4O). ‘We vinden het van groot belang dat deze ondersteuning aansluit bij het kind en het gezin en dat er samenwerking is met andere Friese gemeenten in het kader van Nuchter over Gewicht’. Verspreiding van de informatie over de provincie kan hierdoor dan ook snel plaatsvinden', aldus de projectleiders.

JOGG gemeente Smallingerland
Smallingerland is sinds juni 2012 een JOGG gemeente. Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal.